Gode råd til jobsamtalen

Er du kommet gennem nåleøjet og skal til jobsamtale på dit job? Det betyder, at de har fundet din profil interessant, og derfor gerne vil høre mere. Man skal ikke føle sig sikker på at job, blot fordi man er kaldt til samtale – man skal fortsat arbejde for at imponere arbejdsgiver. Læs med her for gode råd.

God velkomst

Når man træder ind til en jobsamtale, er det vigtigt at give et godt førstehåndsindtryk. Man skal være smilende, uden at det er for overdrevent, og give dem hånden i et fast håndtryk. Det er tydeligt at se, når jobsøgende er nervøse til en jobsamtale. Det er forståeligt, at man kan blive nervøs i sådanne situationer, men man bør gøre sit bedste for at kontrollere dette. Når man er nervøs, har man tendens til at undgå øjenkontakt. For dem der sidder på den anden side af bordet, virker det meget usikkert at sidde overfor en, som kigger ned i jorden eller andre stedet hen, i stedet for at holde øjenkontakt. Derfor bør man fokusere på at holde øjenkontakt det meste at jobsamtalen igennem, for at fremstå mere selvsikker og seriøs.

Bring eksempler

Når man bliver spurgt ind til kvalifikationer til en jobsamtale, er det en god idé at kunne nævne eksempler. I stedet for blot at kunne fortælle, hvad man er god til, kan man forklare, hvordan man brugte specifikke kvalifikationer til forhenværende arbejdsopgaver.
Dette gælder ikke kun i forhold til tidligere arbejdsopgaver, men generelt oplevelser i ens liv. Har man stående på sit CV, at man er empatisk, kan man med fordel benytte sig af en de mere kreative beviser på dette. Har man engang reddet en kat ned fra et træ, reddet en forladt fugleunge eller andet – kan man nævne dette, som bevis på, hvordan ens empati kommer til syne i hverdagen. Historier som disse, vil sikkert skille sig ud fra andres vanlige svar, hvilket er positivt, når arbejdsgiver skal vælge, hvem der gav det bedste indtryk.

Tilbyd mere

Til en jobsamtale er det godt at vise, at man er villig til at gøre en ekstra indsats for at få jobbet. Det kan være, at man kan tilbyde at forbedre bestemte færdigheder inden en mulig ansættelse, som at tage på et supplerende kursus for eksempel inden for Arbejdsmiljøgruppen, eller hvad der netop er relevant for jobbet og branchen.

Ydermere er det vigtigt at fortælle, at man er fleksibel. Mange arbejdspladser kender til travle perioder, hvor der af og til kræves lidt ekstra af den ansatte. Det belønnes som regel også godt. Lader man fra starten chefen vide, at man er fleksibel – og netop i stand til at kunne klare travle perioder, selvom det af og til kræver, at man bliver ekstra – får man flere point fra start, og større chance for at blive betragtet som den rigtige kandidat.

Det kan være svært at forberede sig til en jobsamtale, da man ikke ved, hvad man bliver spurgt om. Det er en god idé at lægge grundlaget for en god samtale, ved at starte med et fast håndtryk, venligt smil – samt at bibeholde øjenkontakt under samtalen, frem for nervøst at kigge væk. Ydermere kan man bringe særlige eksempler for at forklare sine kvalifikationer, og er man frisk på det, kan man tilbyde at supplere med ekstra kurser inden en mulig ansættelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *